KUTSU VIISAUTEEN, KURIIN

Snl.1: 1. Salomon, Daavidin pojan, Israelin kuninkaan, sananlaskut 2. viisauden ja kurin oppimiseksi,  ymmärryksen sanojen ymmärtämiseksi, 3. ymmärrystä tuovan kurin saamiseksi, vanhurskauden, oikeudenmukaisuuden ja kohtuullisuuden oppimiseksi. 4. Antakoot ne yksinkertaisille järkevyyttä,  nuorisolle tietoa ja harkintakykyä. 5. Viisas kuulkoon ja saakoon lisää oppia, ja ymmärtävä hankkikoon opastusta 6. ymmärtääkseen sananlaskuja ja vertauksia, viisaiden sanoja ja heidän arvoituksiaan. 7. Herran pelko on tiedon alku, Herran pelko on tiedon alku, typerät pitävät halpana viisauden ja kurin.  8. Kuule, poikani, isäsi ojennusta äläkä hylkää äitisi opetusta, 9. sillä ne ovat ihana seppele sinun päähäsi ja käädyt sinun kaulaasi.

Sananlaskujen kirja niin kuin koko Raamattu opettaa meitä viisauteen ja ymmärrykseen. Salomo on ollut Aadamin jälkeläisistä viisain ihminen maan päällä.  Jumala antoi Salomolle viisautta ja ymmärrystä, koska Salomo anoi Jumalalta näitä, eikä pyytänyt rikkautta, omaisuutta ja kunniaa itselleen (2. Aik. 1:7-12, 1. Kun. 5:9-12).

Sananlaskujen tarkoitus on viisauden ja kurin oppiminen; päämäärä on se, että Jumalan ihminen olisi viisas ja kurinalainen.  Jeesus opetti, että sellainen ihminen on viisas ja ymmärtäväinen, joka kuulee Hänen opetustaan ja tekee, toimii sitten opetuksen mukaan.  Meillä ei itsessämme ole tätä, jollemme opi tätä vaelluksemme aikana.  Mehän tulemme pimeydestä: Tiit. 3: 3. Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä ja tottelemattomia, olimme eksyksissä, monenlaisten himojen ja nautintojen orjia, elimme pahuudessa ja kateudessa, vihattuina ja toisiamme vihaten.  Me olimme ymmärtämättömiä ja eksyksissä; elimme ja toimimme ihan niin kuin Jumalaa ei olisikaan.  Ajattelimme, että pahat tekomme (petokset, valheet…) eivät tule ilmi milloinkaan, meidän ei koskaan tarvitse tehdä tiliä teoistamme.  Mutta nyt uskoon tultuamme me olemme saaneet ymmärrrystä ja opetusta: 2. Kor. 5: 9. Siksi pidämme kunnia-asianamme olla hänelle mieliksi, olimmepa kotona tai poissa kotoa, 10. sillä meidän kaikkien on tultava Kristuksen tuomioistuimen eteen, jotta kukin saisi sen mukaan, mitä hän ruumiissa ollessaan on tehnyt, hyvää tai pahaa.  Ja me ymmärrämme, että meidän tulisi oppia uusi elämäntapa tällä uudella elävällä uskon tiellä.  Pelkkä uudestisyntyminen ei tee meistä viisaita ja ymmärtäviä.  Jeesuksen lähetyskäsky: Mat. 28:19. Menkää siis ja tehkää kaikista kansoista minun opetuslapsiani. Kastakaa heidät Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen 20. ja opettakaa heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailmanajan loppuun saakka.”  Me olemme uudestisyntyneitä ja myös Jeesuksen opetuslapsia.  Meille on varmaankin painotettu liikaa uudestisyntymistä ja liian vähän oppimista, ja tämän tähden monet ovat jättäneet oppimisen toisarvoiseen asemaan. MUTTA ME OLEMME JEESUKSEN OPETUSLAPSIA.  TÄMÄ ON TOTUUS.  Uudestisyntyminen on yksi tapahtuma ja kestää vain hetken.  Mutta opetuslapsena oleminen kestää koko elämämme/vaelluksemme ajan, se on jatkuvaa.  Me uskovat emme opettele tottelemaan Herraamme, jotta tulisimme vanhurskaiksi. Me olemme jo uudestisyntyneitä ja vanhurskaita.  Me opettelemme tottelemaan Herraamme, jotta tekisimme vanhurskautta, toimisimme, puhuisimme vanhurskaasti. Herramme opetuksen päämääränä on Hänen kaltaisuutensa. Toimisimme toisiamme kohtaan hyvin, kutsumuksemme arvon mukaisesti, kohteliaasti.  Me emme enää voi puhua pahaa (valhetta) selän takana eikä myöskään vasten kasvoja, tällainen toiminta kuului entiseen elämäämme.  Jos toimimme Herramme opetuksen mukaisesti, niin silloin me kaunistamme kaikessa Jumalan, meidän pelastajamme opin (Tiit. 2:10).  Kehottakaamme toisiamme alkaneena vuonna toimimaan Herramme opetuksen mukaan.  Jos joku uskonystävä ei halua tätä, sille me emme voi mitään.  Vaeltakaamme itse kuitenkin Herramme opetuksen mukaan. Herramme tie on aina ollut siunauksen tie, niin se on alkaneenakin vuonna.

Siunaten Pekka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *